Cimitirul

Monografia Cimitirului Parohial „Caramidarii de Jos”

Cimitirul poarta acceasi denumire ca si biserica parohiala, si anume, „Caramidarii de Jos”. O harta a Bucurestiului din anul 1938, denumea cimitirul ”Trei coceni”, intrucat, la vremea aceea, se afla langa terenurile cultivate cu asemenea culturi.

Este amplasat in Bucuresti, pe Soseaua Oltenitei, Nr. 4, Sector 4, la o distanta de aproximativ 3 km de biserica parohiala, si se poate ajunge si cu orice fel de mijloc de transport in comun, de suprafata sau subteran, care au statii comune cu Big Berceni.

Are ca vecinatati, in partea de nord, Soseaua Berceni, in partea de est, locatia diferitelor societati comerciale, in partea de sud, Cimitirul „Buna Vestire”, iar in partea de vest, Piata Sudului.

Cimitirul este imprejmuit, la fatada, pe o lungime de 220 de metri, cu un gard de beton, iar pe celelalte trei laturi, cu panouri din beton. Exista doua porti mari, una de acces a persoanelor si a autovehiculelor pe aleea principala, si o alta poarta mare, folosita pentru evacuarea deseurilor; la acestea se adauga si o poarta mica de acces care face legatura cu Cimitirul Parohial „Buna Vestire”.

Cimitirul are doua imobile si o anexa. Un imobil este format din camera mortuara, doua birouri ale administratiei cimitirului si o toaleta. Cel de-al doilea imobil este format din doua camere, folosite de catre ingrijitorii cimitirului pentru depozitarea diferitelor materiale si unelte; iar anexa, situata langa intrarea principala, este folosita pentru comercializarea obiectelor de cult.

Cimitirul este alimentat cu apa (canalizare), energie electrica, iar aleea principala este luminata electric si supravegheata video permanent.

Cimitirul este in proprietatea Parohiei „Caramidarii de Jos”, din Strada Piscului, Nr. 3, Sector 4, Bucuresti, si este administrat de catre Consiliul Parohial, Epitropul si preotul paroh, conform Statutului BOR, iar pentru desfasurarea activitatilor specifice cimitirului are angajati doi ingrijitori, care sunt trecuti in schema de salarizare a parohiei.

Anul infiintarii Cimitirului „Caramidarii de Jos” este 16 Iunie 1912, pana la aceasta data cimitirul a functionat in curtea bisericii. In privinta actelor de proprietate sau documente care sa ateste proprietatea, detinem:

  1. Copie a Certificatului Prefecturii Judetului Ilfov, Administratia Judeteana, nr. 11132/ 1 Noiembrie 1924;
  2. Copie legalizata a Actului de vanzare autentificat de Tribunalul Ilfov, Sectia Notariat, nr. 12727/ 4 Mai 1926;
  3. Actul de vanzare-cumparare nr. 70185/1943, al Tribunalului Ilfov, Sectia Notariat ( se afla in curs de obtinere a unei copii legalizare din partea autoritatii abilitate).

Suprafata totala a cimitirului este de 26.160 m.p.

Administratia Cimitirului „Caramidarii de Jos” a emis pana la data intocmirii prezentei, un numar de 3.917 acte de concesiune. Numarul locurilor concesionate pe veci este net superior locurilor concesionate pe o perioada de 7 ani (peste 90% din locurile concesionate sunt locuri de veci).

In Cimitirul „Caramidarii de Jos” sunt inmormantate urmatoarele persoane de seama: pr. prof. Ciurea Alexandru, pr. prof. Al. N. Constantinescu, pr. prof. Ioan Hurduc, pr. Manole Nae, pr. Buzea Neagu, pr. Iulian Stoicescu, pr. Dinu Provian, pr. Constantin Paunescu, pr. Mihail Tataram, pr. Gheorghe Ghenghea, pr. Dinel Ghenghea, pr. George Dobrescu, pr. Emanoil Stamate, precum si compozitorii Dinu Giurgiu si Ion Cristinoiu. In Cimitirul „Caramidarii de Jos” sunt ingropate si persoane apartinand altor confesiuni crestine.

Concesionarii Parohiei Caramidarii de Jos au obligatia sa prezinte la Administratia Cimitirului parohial, la momentul achitarii contributiei, urmatoarele acte:

  • Actul de concesiune, in original;
  • Actul de identitate al titularului;
  • Ultima chitanta.

Programul de lucru al Administratiei Cimitirului este urmatorul:

  • Miercuri, orele 8:30 – 12:00;
  • Joi, orele 15:00 – 18:00.
  • In zilele de sarbatoare, Administratia Cimitirului nu lucreaza.